Spelar det någon roll varifrån vi kommer?

Hembygdsrörelsen är stor i Sverige. Den har cirka 450 000 medlemmar, som inom cirka 2 000 lokalföreningar verkar utifrån idén om att en djupare kunskap om hembygden och den lokala platsen har stor betydelse för en hållbar samhällsutveckling. Hembygdsrörelsen strävar idag efter att vårt gemensamma kulturarv ska lyftas fram som en inkluderande samhällsangelägenhet som kan tolkas och formas vidare av alla människor som lever i Sverige idag. Cirka 1 350 av alla lokalföreningar har dessutom en hembygdsgård som man kan besöka för att få en egen upplevelse av och inblick i den lokala historien och svunna tiders liv och tillvaro.

I Årsunda i Sandvikens kommun finns hembygdsgården ”Svens”, eller ”Gammelgården” som den också kallas. Den står på ursprunglig plats vilket också är en av byns äldsta boplatser. Bygden kring Årsunda har varit bebodd sedan vikingatid.

#Civilpodden har besökt ”Svens” och där träffat ordförande i Årsunda hembygdsförening för att prata om varför det är viktigt att bevara kulturarvet och om det spelar någon roll varifrån vi kommer?

Årsunda Hembygdsgård        Anna-Greta

Vill du komma i kontakt med Årsunda Hembygdsförening?
Kontakta ordförande Anna-Greta Larsson via annagreta44@hotmail.com

Här kan du hitta mer information om Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund http://www.hembygd.se/region/id/8/gastrike-halsinge/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s