”Vad har lin och social samvaro med varandra att göra i Hälsingland?”

Hälsingegårdar

Fascinationen över hantverk och gamla metoder genom vilka man själv tagit fram bruksföremål lever idag starkt hos Hemslöjdsrörelsen. Att i minnet bevara och åskådliggöra hur man gjorde förr och kombinera det med dagens tillvaro fängslar och tjusar. Mycket av det som förr tog tid sker idag med en knapptryckning. Och man vet aldrig – i framtiden kommer vi kanske att behöva de där kunskaperna?

Hälsingegårdarna innehåller många samlingar med textilier, möbler och slöjdade föremål – vars sociala och ekonomiska betydelse är något som både Gästrike-Hälsinge Hemslöjdsförbund och Järvsö Hembygdsförening arbetar med att lyfta fram och berätta om.

#Civilpodden har träffat ordföranden i respektive ovanstående föreningar, Anna-Carin Åsbrink och Sören Görgård, och pratat om vår moderna längtan att höja kvalitén på material, teknik, form och färg genom att återknyta till äldre slöjd- och folkkonsttraditioner.

Det finns i Hälsingland en lokal historia som handlar om fria bönder som utvecklat sina egna gårdar, sin egen estetiska ådra och sin egen vilja – man har bara gjort saker helt enkelt. Där finns också berättelsen om linet, och hur det lade grunden till Hälsingegårdarna och det välstånd man lyckades bygga upp. Ett välstånd som gav fler rum och mer plats – vilket i sin tur främjade både ett estetiskt utformande av dessa rum och ett socialt umgänge där många fick plats samtidigt. Ibland kunde man hålla på med fest i flera veckor – ända tills prästen i Delsbo sade ifrån!

Vill du komma i kontakt med Gästrike-Hälsinge Hemslöjdsförbund?
Kontakta ordförande Anna-Carin Åsbrink
annacarin@maleriverkstan.se eller 0651-310 90

Vill du komma i kontakt med Järvsö Hembygdsförening?
Kontakta ordförande Sören Görgård
soren.gorgard@ljusdal.se eller info@jarvsohembygdsforening.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s